back to references from the service Feasibility Studies

Light weight construction building for BMW Group

Project

New build light engineering center
Ohmstraße 2, 84030 Ergolding, Germany

Overview of our operations

New build of a 3-storey hybrid building containing offices, labs and technical center, computer-controlled sun-shading, auditorium, foyer, flexible office design, execution using lean construction

Overview of our operations

New build of a 3-storey hybrid building containing offices, labs and technical center, computer-controlled sun-shading, auditorium, foyer, flexible office design, execution using lean construction

Project description

The BMW Group's light engineering center is located at the heart of the city of Landshut. This building fulfils entirely the demands of future-oriented architecture. It was thus created as a symbol of both light engineering and cooperation between the departments and technology. While the offices are located in the upper floors, the ground floor houses the labs and behind that the technical center. From the outset, the design process was shaped by three stipulations: Firstly, the high efficiency of the building's functionality. Secondly, the urban visual impact and thirdly, the role of communication, both outward and inward, forming a meeting place for the exchange of information between members of staff. In order to successfully bring about the interplay between these three requirements, classic architectural tools were combined with state-of-the-art components: The building is connected by two internal courtyards. These classic elements provide more natural light and air circulation and form, together with the main stairway, the backbone of the building. The glass easterly facade provides the desired outward communication: it is a symbolic divide through which one can observe the various activities going on inside. The layout design provides an innovative, neutral and open-plan working environment, which at the same time fulfils today's philosophy of the "Flexible Office". By using materials developed by the BMW Group – interior design elements and the exterior computer-controlled sun shading – the shell of the building (architecture) and the content (the ideas created in the interior) are blended together in line with communication of the  modern age.

Contact

For further information please contact us via email at info@delta-gruppe.de.

Client

BMW Group

Specifications

Start of construction
September 2015
Final completion
August 2016
Gross volume
55,280 m³
Floor area
7,390 m²

Delivered Services

Consulting
Feasibility Studies
Planning
Architecture
Overall Planning
Construction Project Management

Technical characteristics/Gallery